Fortsätt till huvudinnehåll

2. Bokföra utgifter/inköp

I det här företaget har jag angett att det ska använda faktureringmetoden. Faktureringmetoden innebär att att en faktura bokförs först en gång när den ankommer och sedan en gång när den betalas. Den andra metoden kallas kontantmetoden och då bokförs bara fakturan när den betalas. Fördelen med faktureringsmetoden är kanske möjligen att det blir enklare att göra årsavstämningen eftersom utestående skulder som löper över räkenskapsårets slut måste ändå bokas om om kontantmetoden används. Det är bara företag med som har en årsomsättning under X miljoner SEK som får använda kontantmetoden, alla andra måste använda faktureringsmetoden.

I det här fallet är det en försäkring från Trygg-Hansa. Försäkringar är speciella då de är momsbefriade. Det gör det här exemplet lite enklare.
När du får en faktura från en leverantör måste först leverantören skapas, i prova på programmet jag använder för den här guiden så kommer meddelandet att det inte går att söka på företag. (TODO: funkar det i det riktiga programmet?)

Skapa leverantörsfakturan på det datum den ankom (eller fakturadatum?). I det här fallet får vi ett förslag på konto 6300 som är den kontogrupp som försäkringar och andra risker sorterar under, i det här exemplet kommer jag använda 6310-företagsförsäkringar som är mer detaljerat. Om det inte finns som val som måste det aktiveras genom att kryssa i rutan bredvid inaktiva konton.

Innan fakturan bokförs så ska den periodiseras. Detta eftersom försäkringen i det här fallet gäller över ett år som inte stämmer med vårt företags räkenskapsår.
Nere i hörnet finns periodisera. Tryck på den och ange 12 månaders periodisering.

Tryck på Spara och Bokför.

För att genomföra periodiseringarna måste man varje månad manuellt gå in på Verifikationer/Periodisering och trycka på Genomför.

Betala nu fakturan i den bank företaget använder. Om någon sorts bankkoppling är gjord kommer betalningen dyka upp automatiskt i bokföringsprogrammet. Annars är det bara att skapa en Ny bankhändelse manuellt. Visma försöker matcha bankhändelser automatiskt mot fakturor och i det här fallet fungerade det.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5. Momsredovisning På Visma eekonomis startsida anges tillfällen då företaget ska redovisa moms.  För att skapa en fil för momsredovisning går man in på Bokföring/Momsredovisning och väljer Ny momsredovisning. Har man bokfört allt rätt så ska det bara vara att trycka på Bokför. Notera dock att Skatteverket bara räknar i hela kronor vilket innebär att ören avrundas. Programmet sköter detta automatiskt. Sedan kan man välja den Momsredovisning och man just skapat och välja att Skapa fil för att skicka in redovisningen elektroniskt till skatteverket. Själva filen är bara en xml-fil som i det här fallet har följande utseende: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE eSKDUpload PUBLIC "-//Skatteverket, Sweden//DTD Skatteverket eSKDUpload-DTD Version 6.0//SV" "https://www1.skatteverket.se/demoeskd/eSKDUpload_6p0.dtd"> <eSKDUpload Version="6.0"> <OrgNr>000000-0000</OrgNr> <
6. Betala lön För att betala ut lön måste skatten beräknas separat baserat på Skatteverkets tabeller och den kommun den anställde är folkbokförd. Sök på skattetabell på valfri sökmotor för att hitta skattetabellerna på Skatteverkets hemsida. I nedanstående exempel ska en lön före skatt på 20000 kr bokföras. Skattetabell 31 används eftersom den anställde är folkbokförd i en kommun med en skattesats på 31%. I skattetabellen ska kolumn 1 användas för vanligt arbetande folk, övriga kolumner gäller för pensionärer sjukförsäkrade etc. I detta exempel ska 4033 kr dras i preliminärskatt (2019). Intressant att notera är att detta är bara cirka 20% skatt, det beror på att skattetabellen är framräknad för att ta hänsyn till olika avdrag som grundavdrag och jobbskatteavdrag. Förutom detta ska företaget även betala arbetsgivaravgift på 31.42 % av den anställdes bruttolön och förmåner. Notera att pensionärer har lägre arbetsgivaravgift. För anställda ska 12 % läggas undan till semesterl
1. Bokföra aktiekapitalet. Skapa en ny bankhändelse, fyll i enligt nedan och klicka på lägg till. I Visma finns det en orange knapp Matcha för att skapa bokföringen mot bankhändelsen. Klicka på bokför! Klart, den första verifikationen är skapad. Du kan titta på Startsidan och där finns likviditeten redovisad. Under Bokföring->Kontoanalys kan du se balansräkningen.