Fortsätt till huvudinnehåll

5. Momsredovisning

På Visma eekonomis startsida anges tillfällen då företaget ska redovisa moms. 

För att skapa en fil för momsredovisning går man in på Bokföring/Momsredovisning och väljer Ny momsredovisning. Har man bokfört allt rätt så ska det bara vara att trycka på Bokför. Notera dock att Skatteverket bara räknar i hela kronor vilket innebär att ören avrundas. Programmet sköter detta automatiskt. Sedan kan man välja den Momsredovisning och man just skapat och välja att Skapa fil för att skicka in redovisningen elektroniskt till skatteverket.

Själva filen är bara en xml-fil som i det här fallet har följande utseende:
 <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>  
 <!DOCTYPE eSKDUpload PUBLIC "-//Skatteverket, Sweden//DTD Skatteverket eSKDUpload-DTD Version 6.0//SV" "https://www1.skatteverket.se/demoeskd/eSKDUpload_6p0.dtd">  
 <eSKDUpload Version="6.0">  
  <OrgNr>000000-0000</OrgNr>  
  <Moms>  
   <Period>201906</Period>  
   <ForsMomsEjAnnan>48075</ForsMomsEjAnnan>  
   <MomsUtgHog>12018</MomsUtgHog>  
   <MomsBetala>12018</MomsBetala>  
  </Moms>  
 </eSKDUpload>  

Därefter är det bara att gå in på Skatteverkets hemsida som företrädare för ditt företag och klicka på Moms. Det finns då två alternativ: 1. Fylla i momsuppgifterna i ett formulär och 2. Skicka in en xml-fil.
Om företaget inte gjort några transaktioner som omfattar moms under momsperioden finns det även ett alternativ att deklarera noll. Det är alltsp viktigt att göra momsredovisningen även om man ska deklarera noll.

Nedan visas formuläret som dyker upp när man väljer alternativ 1:
Betydligt enklare är det då om man har en xml-fil att skicka in:

Nu återstår att faktiskt betala in momsen. Bankgironummer och OCR-nummer finns på Skatteverkets hemsida när man är inloggad som företrädare för sitt företag. Gör en inbetalning från företagets bankkonto och se lägg till den som en Ny bankhändelse. Vänta med att matcha den.

När inbetalningen kommer in på skattekontot behöver dessa skattekontohändelser föras in i Visma. Dels kan det göras manuellt men även genom att en skv-fil laddas ner från Skatteverket som sedan  importeras i Visma. I nedanstående exempel har dels betalningen kommit in på skattekontot, men även Skatteverket har varit snabba på att dra momsen från kontot, (beloppet med minustecken framför).


Nu ska överföringen mellan skattekontot och företagskonto bokföras. Det görs antingen genom att Matcha, det går bra att stå på Skattekonto eller Företagskonto. I nedanstående exempel är Skattekontot valt. Klicka på Matcha.

Ange Bokföringshändelse Överföring mellan egna bankkonton. Eftersom det här exemplet utgick från skattekontot så ska företagskontot vara det konto överföringen balanseras mot.

Klicka på bokför så kommer betalningen bokföras både på Skattekontot och Företagskontot.

Nå återstår bara att bokföra dragningen på Skattekontot som Skatteverket gjort. Gå in på Skattekontot. Klicka Matcha bredvid den dragning som har ett minustecken framför. I Visma är det
bara att välja bokföringshändelse Momsredovisning och sedan välja aktuell bokföringshändelse och sedan klicka på Bokför.

Om allt är rätt gjort ska 2650 Redovisningskonto för moms (kortfristiga skulder) under balansräkningen ha minskat med 12018 kr.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

6. Betala lön För att betala ut lön måste skatten beräknas separat baserat på Skatteverkets tabeller och den kommun den anställde är folkbokförd. Sök på skattetabell på valfri sökmotor för att hitta skattetabellerna på Skatteverkets hemsida. I nedanstående exempel ska en lön före skatt på 20000 kr bokföras. Skattetabell 31 används eftersom den anställde är folkbokförd i en kommun med en skattesats på 31%. I skattetabellen ska kolumn 1 användas för vanligt arbetande folk, övriga kolumner gäller för pensionärer sjukförsäkrade etc. I detta exempel ska 4033 kr dras i preliminärskatt (2019). Intressant att notera är att detta är bara cirka 20% skatt, det beror på att skattetabellen är framräknad för att ta hänsyn till olika avdrag som grundavdrag och jobbskatteavdrag. Förutom detta ska företaget även betala arbetsgivaravgift på 31.42 % av den anställdes bruttolön och förmåner. Notera att pensionärer har lägre arbetsgivaravgift. För anställda ska 12 % läggas undan till semesterl
1. Bokföra aktiekapitalet. Skapa en ny bankhändelse, fyll i enligt nedan och klicka på lägg till. I Visma finns det en orange knapp Matcha för att skapa bokföringen mot bankhändelsen. Klicka på bokför! Klart, den första verifikationen är skapad. Du kan titta på Startsidan och där finns likviditeten redovisad. Under Bokföring->Kontoanalys kan du se balansräkningen.