Fortsätt till huvudinnehåll

6. Betala lön

För att betala ut lön måste skatten beräknas separat baserat på Skatteverkets tabeller och den kommun den anställde är folkbokförd. Sök på skattetabell på valfri sökmotor för att hitta skattetabellerna på Skatteverkets hemsida.

I nedanstående exempel ska en lön före skatt på 20000 kr bokföras. Skattetabell 31 används eftersom den anställde är folkbokförd i en kommun med en skattesats på 31%. I skattetabellen ska kolumn 1 användas för vanligt arbetande folk, övriga kolumner gäller för pensionärer sjukförsäkrade etc. I detta exempel ska 4033 kr dras i preliminärskatt (2019). Intressant att notera är att detta är bara cirka 20% skatt, det beror på att skattetabellen är framräknad för att ta hänsyn till olika avdrag som grundavdrag och jobbskatteavdrag.
Förutom detta ska företaget även betala arbetsgivaravgift på 31.42 % av den anställdes bruttolön och förmåner. Notera att pensionärer har lägre arbetsgivaravgift.

För anställda ska 12 % läggas undan till semesterlönen för att följa de kollektivavtal som finns. Givetvis kan man som egenföretagare välja att ta ut semesterlön som en vanlig lön under semestern. På bankkontot gör det ändå ingen skillnad, men nyttan med att bokföra är ju att kunna få en bättre överblick. I exemplet nedan är semesterlönen(-skulden) på 2400 kr plus beräknad arbetsgivaravgift på 754.08 kr med för att visa hur det ser ut. 


Det blir många rader för en enda utbetalning! Dock är det så att om företaget har flera anställda så räcker det med att summera ihop vardera kontorad för samtliga anställda.

Sedan ska arbetsgivaravgift och personalskatt betalas in till Skatteverket senast den runt den 12 månaden efter. Dock inte för semesterlönerna eftersom de ännu inte betalats ut till den anställde.

Förfarandet för lön är liknande det som för momsredovisning. Först betalas skatt plus arbetsgivaravgift in till skattekontot från företagskontot. Bokförs under Bankhändelser dels som en bankhändelse samt dels en skattehändelse, dvs två händelser ska skapas. Därefter matchas dessa två händelser mot varandra som en överföring mellan bankkonton.

Nästa steg är att bokföra avräkningarna på skattekontot för vardera arbetsgivaravgift (2731) och personalskatt (2710). Nedan visas för arbetsgivaravgiften.


Upprepa detta för personalskatten.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5. Momsredovisning På Visma eekonomis startsida anges tillfällen då företaget ska redovisa moms.  För att skapa en fil för momsredovisning går man in på Bokföring/Momsredovisning och väljer Ny momsredovisning. Har man bokfört allt rätt så ska det bara vara att trycka på Bokför. Notera dock att Skatteverket bara räknar i hela kronor vilket innebär att ören avrundas. Programmet sköter detta automatiskt. Sedan kan man välja den Momsredovisning och man just skapat och välja att Skapa fil för att skicka in redovisningen elektroniskt till skatteverket. Själva filen är bara en xml-fil som i det här fallet har följande utseende: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE eSKDUpload PUBLIC "-//Skatteverket, Sweden//DTD Skatteverket eSKDUpload-DTD Version 6.0//SV" "https://www1.skatteverket.se/demoeskd/eSKDUpload_6p0.dtd"> <eSKDUpload Version="6.0"> <OrgNr>000000-0000</OrgNr> <
1. Bokföra aktiekapitalet. Skapa en ny bankhändelse, fyll i enligt nedan och klicka på lägg till. I Visma finns det en orange knapp Matcha för att skapa bokföringen mot bankhändelsen. Klicka på bokför! Klart, den första verifikationen är skapad. Du kan titta på Startsidan och där finns likviditeten redovisad. Under Bokföring->Kontoanalys kan du se balansräkningen.